Spring naar het artikel

PEP

Heb je als man minder dan 72 uur geleden onveilige seks gehad met een andere man? Dan kun je in aanmerking komen voor PEP (post exposure profylaxe). PEP is een behandeling van vier weken met hiv-remmende medicatie in de vorm van pillen.

Wat is PEP?

Hoe sneller je begint met PEP nadat je risico hebt gelopen, hoe groter de kans is dat je geen hiv krijgt. Begin het liefst binnen 2 uur, maar in elk geval binnen 72 uur na het risico.

Risico op hiv

Hiv kan ook worden overgedragen door alleen slijmvliescontact, zonder sperma of bloed. Wil je weten of je risico hebt gelopen? Doe dan de risicocheck.

Bellen voor PEP

Heb je onveilige seks gehad met iemand die mogelijk hiv heeft? Neem dan direct contact op met de soa poli. Een arts zal bepalen of je in aanmerking komt voor PEP.

De procedure werkt als volgt:

 • Rotterdam (GGD Rotterdam-Rijnmond)
  Binnen kantoortijden: bel telefoonnummer 010 - 443 80 21. Meld duidelijk dat je een vraag over PEP hebt. Je wordt doorverbonden met een arts van de soa poli. Deze arts bepaalt of je in aanmerking komt voor PEP.
  Buiten kantoortijden en in het weekend: bel telefoonnummer
  010-433 99 66. Meld duidelijk dat je een vraag over PEP hebt. Je wordt doorverbonden met de dienstdoende arts infectieziekten. Deze arts bepaalt of je in aanmerking komt voor PEP.
 • Dordrecht (Dienst Gezondheid & Jeugd)
  Binnen en buiten kantoortijden: bel de spoedeisende hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Telefoonnummer: 078 - 654 11 11.
 • Leiden (GGD Hollands Midden)
  Binnen kantoortijden: bel telefoonnummer 088 – 308 34 00. Meld duidelijk dat je een vraag over PEP hebt. Je wordt doorverbonden met een arts of verpleegkundige van het team Seksuele Gezondheid. Zij voeren een telefonische intake met je uit en aan de hand van deze intake bepaalt de infectioloog van het LUMC of er PEP verstrekt wordt.
  Buiten kantoortijden en in het weekend: bel de spoedeisende hulp van het LUMC, telefoonnummer 071 - 526 19 50.
 • Gouda (GGD Hollands Midden)
  Binnen kantoortijden: bel 088 – 308 34 00. Meld duidelijk dat je een vraag over PEP hebt. Je wordt doorverbonden met een arts of verpleegkundige van het team Seksuele Gezondheid. Zij voeren een telefonische intake met je uit en aan de hand van deze intake bepaalt de infectioloog van het LUMC of er PEP verstrekt wordt.
  Buiten kantooruren en in het weekend: bel GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoonnummer 010-433 99 66. Meld duidelijk dat je een vraag over PEP hebt. Je wordt dan doorverbonden met de dienstdoende arts infectieziekten. Deze arts bepaalt of je in aanmerking komt voor PEP.