Spring naar het artikel

Wat is PrEP?

Een preventiepil vóór risico op hiv

PrEP (pre-expositie profylaxe) is een pil die de kans op een hiv-infectie sterk verlaagt. Je neemt elke dag één pil met daarin twee hiv-remmers. Ook kun je de pillen alleen rond momenten van risicovolle seks innemen. PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem kan binnendringen. Studies hebben bewezen dat PrEP een erg effectieve manier is om hiv te voorkomen. PrEP is alleen succesvol als je het medicijn volgens voorschrift inneemt. Ook is het belangrijk dat je hierbij medisch begeleid wordt.

Niet vergoed in Nederland

PrEP is zowel als merkmiddel (Truvada®) en als ‘generiek’ (merkloos) medicijn beschikbaar in Nederland. Dat betekent dat dokters PrEP mogen voorschrijven. Het wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Met een geldig doktersrecept betaal je voor 30 tabletten ongeveer €48 als voor de goedkoopste producent gekozen wordt (exclusief eventuele servicekosten; stand januari 2018).

Bij de GGD Amsterdam wordt wetenschappelijk onderzoek naar PrEP gedaan in de AMPrEP en de  DISCOVER studie. Deelnemers aan deze studies krijgen PrEP gratis. Deze studies laten geen nieuwe patiënten meer toe.

Begeleiding via de GGD

Op dit moment verstrekt de GGD geen PrEP(recept), omdat de GGD niet alle noodzakelijke controles kan doen. Je kunt wél op de GGD terecht voor begeleiding bij PrEP-gebruik en voor de noodzakelijke soa- en hiv-tests. Voor de overige tests en voor het recept, verwijzen we je naar je huisarts.

Voor wie is PrEP geschikt?

De Nederlandse hiv-epidemie speelt zich grotendeels af binnen twee risicogroepen:

Binnen beide groepen zou PrEP als extra bescherming een grote aanwinst kunnen betekenen. Vooral voor mensen die moeite hebben om zich op een andere manier goed tegen hiv te beschermen.