Spring naar het artikel

Preventie in de seksbranche

De GGD-en die zijn verbonden aan soapoli.nl hebben professionele preventiemedewerkers in dienst die zijn gespecialiseerd in veldwerk in de prostitutiebranche. Deze professionals bezoeken erotische bedrijven met een exploitatievergunning. Ze geven tijdens het bezoek informatie over soa en hiv, soa- en hiv- testen, condoomgebruik, anticonceptie en seksualiteit. Als het mogelijk is bezoeken de medewerkers ook erotische bedrijven zonder vergunning.

Werkwijze

De professionals zijn ook gespecialiseerd in seksuologie. Sekswerkers kunnen bij hen terecht met vragen over veilig werken en beroepsmatige seksualiteit. Ook kunnen ze eigen ervaringen en vragen over hun persoonlijke seksualiteit bespreken. De preventiemedewerkers kunnen ook instellingen en bedrijven adviseren over seksualiteit, soa en seksuologische counseling.

Soa-testen

Onze medewerkers bieden soa-testen aan op locatie, voeren een individueel gesprek en bieden preventie op maat. Bij de uitvoering van hun consult gebruiken de medewerkers het Draaiboek seksuele gezondheid. Deeldraaiboek Sekswerker Advisering (2017). De preventiewerkers bieden ook een hepatitis B-vaccinatie aan.

Internetveldwerk

Onze preventiemedewerkers doen ook veldwerk op internet. Ze zoeken op internetsites waarop individuen en bedrijven adverteren met betaalde seks. Met adverteerders uit de regio Rotterdam nemen we contact op. Als het kan maken we een afspraak voor een persoonlijk of telefonisch gesprek. Daarin praten we niet alleen over soa-preventie, maar ook over de algehele werkomstandigheden van de sekswerkers.

Samenwerking

De professionals werken samen met lokale en landelijke organisaties op het gebied van sekswerk en mensenhandel, zoals Humanitas Prostitutie Maatschappelijk Werk, Door2Door, SHOP Den Haag, het Centrale Politieteam Mensenhandel van de Politie Rotterdam-Rijnmond en Soa Aids Nederland.

Contact

Wilt u gebruik maken van deze dienst of heeft u vragen? Neem dan contact op met de GGD in uw regio. Kijk op de contactpagina voor het juiste telefoonnummer.