Spring naar het artikel

Veelgestelde vragen

Op deze pagina kun je antwoorden vinden op veelgestelde vragen.

Algemeen

Voor de kosten van het onderzoek en behandeling van de meeste soa hoef je niet te betalen. Voor sommige medicijnen wordt een recept meegegeven. Soms is een verwijzing naar een medisch specialist nodig. In dat geval is de zorg niet meer gratis en heb je je verzekeringsgegevens nodig.

Ja, dat kan. De huisarts kan je testen. Je kunt je ook op één van de andere soa poli's laten testen. Kijk voor adressen van de soa poli's op soaaids.nl.
Je kunt ook kijken op Advies.chat. Advies.chat geeft advies over welke soa-testen voor jou belangrijk zijn. En waar je het beste terecht kunt voor een test.

De uitslag van de test krijg je binnen 14 dagen per sms.

Soa-test

Nee, voor de soa-test is het niet nodig om nuchter te zijn. Wij raden het aan om juist wel iets te eten voor het onderzoek. Dit voorkomt dat je bij het bloedprikken ‘flauw' wordt.

Ja, dat kan. De bacteriën (chlamydia, gonorroe, trichomonas) blijven altijd vindbaar. Het kan wel zijn dat het onderzoek iets gevoeliger is. Als je specifieke klacht met afscheiding te maken heeft, kunnen wij dit niet goed beoordelen tijdens je menstruatie. Dan adviseren we je om na je menstruatieperiode te komen.

Het is nu nog te vroeg om je te laten testen. Wacht minimaal tien dagen voordat je je laat testen. Als je voor die tijd klachten krijgt moet je wel eerder komen.

Ja, dat kan. Dit heeft geen invloed op de testen

Nee, dat doen wij niet. Hiervoor moet je een afspraak met je huisarts maken.

Een hiv-test wordt alleen aangeboden in combinatie met een onderzoek naar andere soa’s. Alleen een hiv-test doen is dus niet mogelijk.

Soa

Kijk bij het gedeelte Info over soa's om informatie over verschillende soa’s op te zoeken.

Kijk bij het gedeelte Info over soa's om informatie over verschillende soa’s op te zoeken.

Chlamydia kan een eileiderontsteking en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. De kans op onvruchtbaarheid wordt groter wanneer iemand vaker chlamydia heeft gehad. Soms kun je chlamydia hebben zonder dat je daar iets van merkt. Als je bezorgd bent over je vruchtbaarheid, neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar een specialist. Op de soa-poli doen we geen onderzoek naar vruchtbaarheid.

De meeste soa’s zijn door slijmvliescontact overdraagbaar. Dat betekent dat je van pijpen zonder condoom een soa kunt krijgen. Ook van beffen zonder bescherming (beflapje) kun je een soa krijgen.

Wanneer u getest bent via een van onderstaande aanbieders, kunt u een afspraak maken bij de soa poli. Neem uw testuitslag mee naar uw afspraak.

  • Soa poli-online
  • SoaCare
  • Thuistesten BV.
  • Soa test anywhere
  • Testlab MantotMan

Hiv en aids

Nee. Wij verstrekken geen hiv-uitslagen voor verzekeringen of visa. Je kunt deze verklaring aanvragen bij je huisarts.

Heb je risico gelopen op besmetting met hiv? Neem dan direct contact op met de GGD of een ziekenhuis in je regio. Hier kun je advies krijgen over het gebruik van PEP. Meer informatie kun je vinden op de pagina PEP.

PEP is een behandeling van vier weken met hiv-remmende medicatie in de vorm van pillen.

PrEP is een pil waarmee je voorkomt dat je een hiv-infectie oploopt. Het medicijn bevat hiv-remmers. Het is bedoeld voor homoseksuele mannen die geen hiv hebben maar een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken en die dit willen voorkomen.

Als je PrEP wilt gaan slikken, bespreek dit dan met je huisarts. De huisarts mag PrEP voorschrijven. Het medicijn wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Nee, voor de controles van je bloed moet je bij de huisarts zijn. Voor soa-testen kun je langskomen bij de soa poli.

Bij de soa-poli in Rotterdam wordt alleen een hiv-sneltest aangeboden aan:

  • mannen die seks hebben met mannen
  • aan mensen die zijn gewaarschuwd voor hiv.

In Dordrecht, Gouda en Leiden is het niet mogelijk om een hiv-sneltest te doen.

Voor wie is de soa poli

De soa poli is alleen bedoeld voor risicogroepen. Kijk op de pagina Voor wie? of je in aanmerking komt voor een afspraak.

De soa poli krijgt geld van de overheid om soa’s op te sporen en te behandelen. Er is een maximaal bedrag beschikbaar gesteld voor de zorg van de soa poli. De overheid heeft in 2015 de doelgroepen voor de soa poli’s bepaald. Om die reden mogen wij alleen mensen testen die tot een risicogroep behoren. Als je niet tot een risicogroep behoort, kun je een afspraak maken bij je huisarts voor een soa-test.

Scholieren

Wij hebben geen foldermaterialen beschikbaar om op te sturen. Dit materiaal gebruiken wij alleen wanneer we zelf voorlichting geven. Op sense.info kun je informatie voor werkstukken vinden.