Veelgestelde vragen
Op deze pagina kun je antwoorden vinden op veelgestelde vragen.
Algemeen
Kan ik me ook ergens anders dan bij de soa poli laten testen?
Ja, dat kan. De huisarts kan je testen. Je kunt je ook op één van de andere soa poli's laten testen. Kijk voor adressen van de soa poli's op soaaids.nl.
Je kunt ook kijken op Advies.chat. Advies.chat geeft advies over welke soa-testen voor jou belangrijk zijn. En waar je het beste terecht kunt voor een test.
Soa-test
Kan ik me laten onderzoeken als ik ongesteld ben?
Ja, dat kan. De bacteriën (chlamydia, gonorroe, trichomonas) blijven altijd vindbaar. Het kan wel zijn dat het onderzoek iets gevoeliger is. Als je specifieke klacht met afscheiding te maken heeft, kunnen wij dit niet goed beoordelen tijdens je menstruatie. Dan adviseren we je om na je menstruatieperiode te komen.
Soa
Welke soa zijn er?
Kijk bij het gedeelte Info over soa's om informatie over verschillende soa’s op te zoeken.
Welke klachten wijzen op een soa?
Kijk bij het gedeelte Info over soa's om informatie over verschillende soa’s op te zoeken.
Ik heb chlamydia, kan ik nu onvruchtbaar zijn?
Chlamydia kan een eileiderontsteking en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. De kans op onvruchtbaarheid wordt groter wanneer iemand vaker chlamydia heeft gehad. Soms kun je chlamydia hebben zonder dat je daar iets van merkt. Als je bezorgd bent over je vruchtbaarheid, neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar een specialist. Op de soa-poli doen we geen onderzoek naar vruchtbaarheid.
Ik heb thuis een soa-zelftest gedaan waaruit blijkt dat ik een soa heb. Kan ik voor een behandeling bij de soa-poli/GGD een afspraak maken?
Wanneer u getest bent via een van onderstaande aanbieders, kunt u een afspraak maken bij de soa poli. Neem uw testuitslag mee naar uw afspraak.
- Soa poli-online
- SoaCare
- Thuistesten BV.
- Soa test anywhere
- Testlab MantotMan
Hiv en aids
Ik heb onveilige seks gehad en ik ben bang voor hiv. Kan ik met PEP (post exposure profylaxe) beginnen?
Heb je risico gelopen op besmetting met hiv? Neem dan direct contact op met de GGD of een ziekenhuis in je regio. Hier kun je advies krijgen over het gebruik van PEP. Meer informatie kun je vinden op de pagina PEP.
Wat is PrEP?
PrEP is een pil waarmee je voorkomt dat je een hiv-infectie oploopt. Het medicijn bevat hiv-remmers. Het is bedoeld voor homoseksuele mannen die geen hiv hebben maar een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken en die dit willen voorkomen.
Kan ik met PrEP beginnen?
Als je PrEP wilt gaan slikken, bespreek dit dan met je huisarts. De huisarts mag PrEP voorschrijven. Het medicijn wordt niet vergoed door de zorgverzekering.
Voor wie is de soa poli
Kan ik terecht bij de soa poli?
De soa poli is alleen bedoeld voor risicogroepen. Kijk op de pagina Voor wie? of je in aanmerking komt voor een afspraak.
Waarom werkt de soa-poli met risicogroepen?
De soa poli krijgt geld van de overheid om soa’s op te sporen en te behandelen. Er is een maximaal bedrag beschikbaar gesteld voor de zorg van de soa poli. De overheid heeft in 2015 de doelgroepen voor de soa poli’s bepaald. Om die reden mogen wij alleen mensen testen die tot een risicogroep behoren. Als je niet tot een risicogroep behoort, kun je een afspraak maken bij je huisarts voor een soa-test.
Scholieren
Ik wil een presentatie houden over soa, kan ik folders krijgen?
Wij hebben geen foldermaterialen beschikbaar om op te sturen. Dit materiaal gebruiken wij alleen wanneer we zelf voorlichting geven. Op sense.info kun je informatie voor werkstukken vinden.